Κυριακή, Μαΐου 14, 2006

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ - MANIFESTO part 1

NOSTALGIA...


{YAMBA}

Τον τελευταίο καιρό μπαίνω σε blogs στις μικρές ώρες (παθολογική συμπεριφορά, ομολογώ) και αγνοώ τα πρόσφατα posts. Τραβάω κατευθείαν στα αρχεία. Τα παλιά, τα αραχνιασμένα, τα ξεχασμένα και σκονισμένα posts σας. Αυτά στα οποία δεν γίνεται πια σούσουρο στα σχόλια.

Και ξεθάβω διαμάντια.

Νοιώθω σαν ανήσυχος μπόμπιρας, που τα μεσάνυχτα ξεγλιστράει από το πάπλωμα του, παίρνει τον φακό που είχε κρύψει κάτω απ' το κρεβάτι, ανεβαίνει τα σκαλιά περπατώντας στις μύτες, και τρυπώνει μέσα στην σοφίτα-αποθήκη για να ψαχουλέψει. Υπό το απαλό φως του φακού και με την καρδιά του να χτυπά δυνατά μήπως τον ανακαλύψουν, ανοίγει αθόρυβα ένα παρατημένο ντουλάπι, και βρίσκει παλιά περιοδικά, στρέφει τον φακό πιο δίπλα και βλέπει ένα χαλασμένο γραμμόφωνο και παλιούς δίσκους. Με τις κόρες των ματιών του διεσταλμένες, στρέφει τον φακό στην άλλη μεριά της σοφίτας και αναδύεται από το σκοτάδι ένα ράφι με μεγάλα, φθαρμένα βιβλία και ακριβώς δίπλα μερικές πάνινες κούκλες... και ένα σωρό άλλα παραπεταμένα από τους κατόχους τους αντικείμενα, τα οποία όμως μέσα στα μάτια ενός παιδιού γιγαντώνονται σε πολύτιμα ευρήματα... κειμήλια.

Έτσι κι εγώ. Με φακό την σύνδεσή μου στο Internet χώνομαι (ή χάνομαι) στα άδυτα των blog σας, κι σας εξερευνώ, φέρνοντας ξανά στο φως "χαμένα" κείμενα. Το καθένα απ' αυτά είναι κι από μια ματιά στο μυαλό και την ψυχή του καθενός από σας. Ένα αποτυπωμένο σε λέξεις κομμάτι του εαυτού σας. Ένα ψήγμα της προσωπικότητάς σας. Μπορώ, υπό το αχνό φως μιας... 56k να διακρίνω απόψεις και προβληματισμούς, αγάπες, ανησυχίες, και ό,τι άλλο είναι αυτό που σας ωθεί να παίρνετε ένα πληκτρολόγιο και να μοιράζεστε σκέψεις και συναισθήματα μέσα σε τούτη τη κοινότητα. Εσείς μπορεί να τα υποτιμάτε και να λέτε "εντάξει, ένα κειμενάκι έγραψα κι εγώ για να ξεχαρμανιάσω", μα στα μάτια του αναγνώστη είναι πολύ πιο σημαντικό.

...

Είναι όμως και κάτι posts που σε αποστομώνουν. Καθώς διαβάζεις ένα blog από πάνω μέχρι κάτω, από το ένα post στο προηγούμενό του, φτάνεις πότε-πότε σε κάποιο κείμενο που λάμπει! Το διαβάζεις ξανά και ξανά, δίχως να το χορταίνεις, γεμάτος θαυμασμό... Μικρός, ή μεγαλύτερος σε έκταση, θησαυρός.

"Αριστούργημα", λες. "Χαλάλι ο χρόνος που μου πήρε για να το ανακαλύψω"... Και νοιώθεις τυχερός που κατάφερες μέσα απ' αυτόν τον ωκεανό γραπτών να ανασύρεις αυτό το θησαυρό. Αποθηκεύεις το link ή αντιγράφεις το κείμενο και το αποθηκεύεις στον υπολογιστή σου, για να μπορείς να ξαναχαθείς ανάμεσα στις γραμμές του αργότερα και πάλι...

Καμιά φορά είναι αυτό ακριβώς το παράπονο που ήθελες να εκφέρεις μα δεν έβρισκες τα λόγια, και τώρα που το βρήκες γραμμένο από άλλον νιώθεις επιτέλους "λύτρωση". Άλλοτε είναι ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα, που σε συγκινεί και σε συναρπάζει όσες φορές κι αν ο ξαναδιαβάσεις. Τσιμπιέσαι. Λες: "Δεν μπορεί να το διάβασα στο Internet αυτό!". Κι όμως...

...

~~~


Καθώς κουνάω το ποντίκι πάνω από ένα link που παραπέμπει σ' ένα παλιό κείμενο, θαρρώ πως ακούω μια πνιχτή φωνή, γεμάτη απελπισία. "'Ει, εδώ, εδώ! Κάνε μου κλικ! Διάβασέ με! Βγάλε με επιτέλους από την λήθη!"

Τα κείμενα λατρεύουν να διαβάζονται. Χαμογελούν γεμάτα αυταρέσκεια όταν ζευγάρια μάτια τα χαϊδεύουν από πάνω μέχρι κάτω. Και δεν ξέρετε πόσο δυστυχισμένα νοιώθουν εκεί στα χρονοντούλαπα που τα στοιβάζουμε άπαξ και περάσουν 15-τόσες μέρες.

~~~


Σκεφτόμουν σ' αυτό το κείμενο να σας παραθέσω ορισμένα από τα υπέροχα ευρήματα της ανασκαφής μου, και είχα ξεκινήσει να φτιάχνω μια λίστα, αλλά αφ' ενός κατέληξε μακρυσκελέστατη, αφ' ετέρου θεώρησα πως δεν πρέπει να σας κατευθύνω σε συγκεκριμένα κείμενα, αλλά απλώς να σας πείσω να ψάξετε μόνοι σας. Σημασία δεν έχει ο προορισμός, σημασία έχει να κάνεις το ταξίδι...

Αυτό το "Όλοι ατάλαντοι γραφιάδες είμαστε εδώ μέσα." είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχουμε αφεθεί να πιστεύουμε. Έχω βρει κείμενα "εδώ μέσα" που πολλοί καταξιωμένοι συγγραφείς θα έβγαζαν το καπέλο τους, διαβάζοντάς τα.

Για το τέλος, μια συμβουλή μονάχα:

Μελετάτε τα αρχεία, μην τα αγνοείτε.

Δεν φαντάζεστε τι περιμένει εκεί μέσα τον καλό εξερευνητή...

Tero


Nostalgia είναι το όνομα ενός πολύ όμορφου κομματιού για κιθάρα...